27. mei, 2015

Media Markt verkoopt weer Vinyl

Ik heb mijn elpees weggedaan, zeiden heel veel van mijn vrienden enige jaren geleden. Heb jij je platen nog John, vroegen ze aan mij? Jazeker, die heb ik nooit weggedaan. Ik was er namelijk van overtuigd dat er wel een technische ontwikkeling zou komen, waarmee je de platen weer kon draaien of gaan opnemen.

Het Grammofoonvinyl werd opeens weer hip toen Djs Tiësto en Armin van Buuren ze gingen draaien tijdens dance events. De platen zijn namelijk te manipuleren, hetgeen met een andere geluidsdrager, zoals de cd veel moeilijker is.  

Zelf ben ik al meerdere jaren de trotse eigenaar van de draaitafel anno 21e eeuw, namelijk met een usb-snoer, merk ION. Alle niet weggegooide elpees worden nu 1 voor 1 gedigitaliseerd met behulp van het handige software programma Audacity. Natuurlijk zullen veel mensen zweren bij gestreamde muziek maar ik ben blij met mijn naar mp3 omgezette elpees. Ik draai deze muziek regelmatig op mijn mp3 speler.

De elpee, hetgeen de populaire afkorting werd voor longplay of langspeelplaat (33,3 toeren) en die in 1948 op de markt kwam, werd al gauw op de voet gevolgd door singles (45 toeren). In eerste instantie nog als mono platen, maar in 1958 kwamen ook de stereo platen op de markt. Bands gingen experimenteren met allerlei varianten van de elpees. Zo bezit ik een 'groene plaat" in de vorm van een appel, omdat dit het muziekmerk Apple was van de Beatles.  Er werd ook nog met andere varianten geexperimenteerd, zoals quadraphonische platen, met name door bands als Pink Floyd. Dit was geen groot succes, omdat het een andere nieuwere muziekinstallatie vereistte om ze te kunnen afspelen.

Hoe kan het verkeren dat deze oude uitvinding, die door Emile Berliner gedaan werd, weer zo populair is. Er is in Haarlem zelfs weer een platenfabriek, waar de persen continue aanstaan. Dit komt door de rock en popliefhebbers die nog steeds platen kopen. Tevens is er door de opkomst van internet winkelen en handelen, bijvoorbeeld via  een website als marktplaats, de mogelijkheid om aan platen te komen. Zelfs in het straatbeeld komen de elpees weer terug, want dit is een niche waarin enkele liefhebbers zijn ingesprongen en weer via een winkel platen, cd's en dvd's aanbieden.  Ook worden geluidsdragers weer nieuw gemaakt.  

Het is ook weer hip om elpeehoezen, die vaak kleine kunstwerken waren weer op te hangen en niet alleen door Oudere rockers, maar ook door jeugdige liefhebbers.  

Zelf heb ik ook goede herinneringen aan het ouderwetse plaatjes draaien. Als kleine jongen at ik zeer slecht en langzaam. Mijn grootmoeder ontfermde zich over mij en had ontdekt dat ik al luisterend naar de Beatles-elpees van mijn tantes en ooms wel wilde eten.  Je kunt dus zeggen dat ik letterlijk dankzij de Beatles ben opgegroeid.  All you need is love en een klein beetje muziek voor de ziel. Die boodschap heeft de Media Markt begrepen en daarom bieden ze nu gewoon weer elpees aan, naast de andere geluidsdragers. Een goed initatief. Er bestaat zelfs tegenwoordig een international record day, die onlangs in april ook in Nederland werd gevierd met de release van nieuwe vinyl platen en optredens van hedendaagse musici als Kensington, Dotan en Kovacs.