19. jun, 2015

Avontuur op reis of niet?

Goedemorgen, Klantenservice ING, afdeling Reisverzekeringen, u spreekt met Thea.

Hoe kan ik u van dienst zijn?

Ja, goedemorgen met John Fitzgerald. Ik heb al jaren een doorlopende reisverzekering bij uw bank en nu heb ik een paar vragen. Normaal gesproken, verleng ik of wijzig mijn verzekering online, maar nu heb ik additionele informatie nodig voor een juiste dekking.

Waarheen gaat de reis dit keer Meneer, Europa of buiten-Europa?

Ik ga naar Azië, dus werelddekking.

Okay, wat gaat u precies doen. Is het een zakenreis of een vakantietrip?

Puur plezier, vakantie dus.

Heel fijn voor u. Dat wordt genieten. 

Welke periode had u in gedachten?

Ik ga 3 weken.

Met als startdatum?

15 oktober.

Is het een stedentrip of een actieve vakantie?

Tsja, kijk daarom bel ik u even. Ik was eigenlijk van plan een aantal verschillende plaatsen te gaan bezoeken, met het openbaar vervoer. Best actief eigenlijk toch.

Klinkt niet als een traditionele stedentrip. Maar gaat u ook aan watersport, bergbeklimmen of paragliding doen?

Nee, ik ben niet zo van het raften of bergbeklimmen. Ik dacht meer aan een ritje op een Olifant en bezoek aan enkele tempels. Lekker Aziatisch gaan eten. Of een kleine wandeling door de bergen.

Ik snap wat u bedoelt. Geen Mount Everest of Anapurna beklimming dus.

Nee, dat klopt.

Stel dat er iets gebeurd met de Olifant, ben ik dan met een reguliere dekking verzekerd.

Ja hoor, we rekenen eigenlijk extra dekking voor actieve bergbeklimmers, Autoracers en parachutespringers en gliders. Maar technisch gesproken zit u alleen maar op de Olifant neem ik aan. Die wordt toch door zijn verzorger geleid, is het niet.

Zeker, een eigen Olifant besturen, behoort niet tot mijn kwalificaties.

Bezoek aan een tempel is ook niet echt voor de avonturiers. Eigenlijk een beetje saai he.

Nu, ik dacht aan de Boedhistische tempel in Kanchanaburi, Thailand.

Meneer, Boedhist, Hindoe of Christen. We verzekeren iedere gelovige.

Nu, dat siert u.

Maar de Abt van de tempel had laatst nog een ongelukje, maakt dat nog wat uit?

Is hij gevallen dan?

Inderdaad, uitgegleden zeggen ze.

Oh, zeker de moessontijd, regenachtig en glad. Dat kan de beste overkomen toch.

Ja, hij is uitgegleden, terwijl hij een Tijger uitliet.

Tijger!!!!.

Ja, een kleintje van 300 kilo en 7 jaar oud. Alleen hij heeft de Abt wel gekrabd.

Die is met een hoofdwond en een arm en botbreuk naar het ziekenhuis gebracht, maar hij maakt het nu weer goed. Trouwens, dit is gewoon een schrikreactie. Een echte aanval van een tijger zou de Abt verscheurd hebben.

Sorry meneer, maar dit soort buitenissige zaken kunnen we echt niet verzekeren.

Tijgers, psst. Het is wat moois. Volgende keer gaat u nog worstelen met krokodillen of zwemmen met roggen.

Oh, dat valt me een beetje tegen van u. Is dit niet raar voor een bank die een katachtige uitstraling heeft.

Pardon!

Uw symbool is toch een Leeuw.

Meneer, dit zijn de regels, slaat u de algemene voorwaarden er nog maar eens op na. Stuur ik u zo nog door.

Maar door mijn bezoek aan de tempel vraag ik indirect steun voor de positie van de Tijgers. De monniken beschermen er 150, die ze later weer terugzetten. Er zijn al zoveel tijgers verdwenen. Dat is toch nobel. En ik kan ook nog met ze op de foto.

Beste cliënt, dit valt onder uw eigen risico. De werelddekking maken we verder in orde. En wat betreft de Tijgers, die kunnen maar beter naar een wildpark gebracht worden. Prettige dag verder.

Ja, prettige dag verder. Tss. En nu kon ik niet eens vertellen dat ik Tijgernootjes best wel een gevaarlijk maar lekker nootje vind.  

 

P.S. 

De Luangta-Maha-Bua-Tempel, ook wel Tijgertempel genoemd, is een belangrijke trekpleister voor toeristen in Thailand, maar vermoedelijk niet meer voor lang. De monniken moeten de 147 tijgers overdragen aan dierenparken of natuurparken, maakte de Thaise dierenbescherming vandaag bekend.

De tempel beschikt niet over de noodzakelijke vergunningen om de tijgers te mogen houden. Dierenbeschermers beschuldigen de monniken er onder meer van te handelen in bedreigde diersoorten en er een slecht en illegaal fokprogramma op na te houden. 

In februari deden de autoriteiten huiszoeking in het complex, na aanwijzingen dat de abt beschermde paradijsvogels had gekocht voor zijn privé-dierentuin. Er werden 38 exemplaren aangetroffen op het terrein.

Het tempelcomplex ligt 120 kilometer ten westen van Bangkok. Volgens de monniken van de in 1994 opgerichte Tijgertempel gaat het juist om een diervriendelijk beschermingsprogramma en worden de dieren voorbereid op terugkeer naar de wildernis.

'Tijgerselfies werken dierenleed in de hand'

  • De Tijgertempel is een populaire bezienswaardigheid voor toeristen die het land aandoen, maar een bezoek is niet zonder risico. Internationale natuurorganisatie Care for the Wild schat dat er jaarlijks zo'n 60 incidenten plaatsvinden waarbij tijgers toeristen aanvallen die met de dieren op de foto willen. 


De organisatie riep vorig jaar op tot een stop op het maken van tijgerselfies. Toeristen houden er geen rekening mee dat ze met een bezoek aan de zogenaamd tamme tijgers dierenleed in de hand werken, zei een woordvoerder destijds tegen Britse krant The Guardian.