14. feb, 2018

Van Ramada hotel tot Euromast

Op de Lerarenopleiding te Nijmegen, had ik een docent, Klaas Tammes. Hij had sociale geografie gestudeerd en was de motor achter de grote buitenlandse excursie die studenten geografie in het 4e jaar maakten. In 1984 ging de reis naar de DDR en Tsjecho-Slowakije.  

In Tsjecho-Slowakije bezochten we in de plaats Usti nad Labem een pedagogische academie. Na wederzijdse beleefheden te hebben uitgewisseld, hielden de directeur en Klaas Tammes speeches. Klaas eindigde de toespraak met de uitspraak: als geograaf moet je altijd op een nieuwe of vreemde plek het hoogste punt bezoeken. 

In eerste instantie leek het alsof de directeur dit niet wilde, maar uiteindelijk stonden we toch met zijn allen, Tsjechen en Nederlanders op het dak om de omgeving te bewonderen.  Deze uitspraak van de latere burgemeester en D66 politicus Klaas Tammes is mij altijd bijgebleven.

De laatste jaren heb ik op allerlei reizen de kans gekregen om dit in praktijk te brengen.  Zo won ik enige jaren geleden in een loterij kaarten voor de Euromast. Samen met vriendin maakten wij er een leuke dag van en bezochten wij de Euromast. Wat een prachtig gezicht op Rotterdam heb je van deze hoogste toren van Nederland, die opengesteld is voor het publiek. Internationaal stelt het natuurlijk niet veel voor, want met zijn 185 meter is het een kleintje.  De hoogste torens staan in Azië. 

Natuurlijk zijn er wel hogere bouwwerken, maar dan gaat het bijvoorbeeld om zendmasten. Die zijn niet toegankelijk voor het publiek. 

Enkele jaren geleden was ik werkzaam bij Getronics, automatiseerder in o.a. Amsterdam. De directie hield kantoor bij Amsterdam Amstel in de Rembrandttoren, met 135 meter, het hoogste gebouw van Amsterdam. Zelf mocht ik ook een aantal jaren op grote hoogte werken in de toren aan de rand van het Rembrandt park.  Vanaf de 16e verdieping had je een prachtig uitzicht richting het centrum van Amsterdam.

Na een oproep in het personeelsblad om te vertellen over een mooie ervaring in je leven, werd ik geïnterviewd en moest er ook een foto genomen worden als illustratie bij het interview.  Een week later kwam een professionele fotograaf en die wilde graag naar het dak toe.  Samen met coördinator facilitaire zaken gingen we naar de 18e verdieping en stond ik even op het dak, uitkijkend op het Rembrandtpark. Uiteindelijk werd op het lagere gebouw naast de toren de foto genomen.  Enige tijd geleden kon ik deze ervaring herhalen, want Getronics is al lang geleden vertrokken uit deze toren. De toren werd gerenoveerd en kreeg de functie van hotel. Het Ramada Apollo hotel zag wel mogelijkheden in de hoogte en men ging over tot een roof top terras. In de winter is dat een koude bedoeling en dan kun je op de 17e verdieping, een drankje drinken in floor 17, restaurant en skybar. Een prachtig uitzicht voor iedereen toegankelijk per lift, je hoeft dus geen gast van het hotel te zijn. Deze toren is met 85 meter niet zo hoog, maar het beantwoordt toch aan het adagium van 1 van mijn oude leermeesters, Klaas Tammes, die zelf ook tot grote hoogte kwam in zijn carrière. 25 jaar burgemeester zijn, is een mooie prestatie. Grappig detail is dat hij op de hbs in Leiden zat een stad die inmiddels ook over een mooi gebouw beschikt.

Het level gebouw aan de LUMC-zijde van station Leiden heeft op de 11e verdieping de beschikking over een wellness resort.  Vanuit het zwembad kijk je uit over de stad, kijkend in de richting van het oude centrum. 

Dat is inderdaad genieten op hoog niveau, letterlijk en figuurlijk.