11. mrt, 2018

De playgrounds van Aldo van Eyck

In een digitale wereld waarin veel kinderen vooral verleid worden om spelletjes te spelen of filmpjes te bekijken, is het fantastisch als er ook nog fysiek gespeeld kan worden. Dit idee is natuurlijk niet nieuw. 

Als kind vond ik het fantastisch om in een speeltuin te mogen spelen, met schommels en klimtoestellen. In het Burgers dierenpark in Arnhem, waar ik en mijn broer af en toe met mijn grootouders naar toe gingen, stond een hele grote glijbaan, daar gingen we graag van af. Maar dat is de mening en ervaring van een kind.

Maar mag je wel spelen als kind in een grote stad. Vinden je ouders dat wel okay? Want de stad is druk met verkeer, dus om bij een speelplaats te komen moet je oversteken en rekening houden met auto's. En is het speeltoestel wel veilig? Of je kunt je pijn doen, omdat je uit een speeltoestel kunt vallen of ruzie krijgt met andere speeltoestellen.

Trouwens spelen is helemaal niet nuttig of kost te veel tijd.  Kinderen moeten naar school en werken aan hun vorming. Naar de vioolles, turnen, bijles of huiswerktraining. Er wordt al vroeg aan de planning en voorbereiding op de latere loopbaan ingespeeld.  Meer succes en meer geld verdienen.

Maar klopt deze benadering wel?

Onderzoek wijst uit dat juist buiten spelen de persoonlijke ontwikkeling van kinderen kan stimuleren. Kinderen moeten leren plannen, nadenken, rekening houden met andere kinderen. Hierdoor leren ze verschillende rollen kennen en uittesten. Creativiteit, samenwerking, conflict oplossing, inspireren, het kan allemaal op een leuke manier geoefend en getest worden. Het klimmen en klauteren is goed voor de motorische  ontwikkeling. Het spelen kan kinderen ook over angsten leren nadenken en met moeilijke situaties omgaan. 

De architect Aldo van Eyck ging hiermee aan de slag. Hij vond dat hij de fantasie en vindingrijkheid van kinderen moest prikkelen en stimuleren en ontwierp daarom zogenaamde minimalistische speeltoestellen.  Kinderen konden zelf bepalen hoe ze met deze toestellen om gingen. In de periode 1947 -  1978 ontwierp van Eyck maar liefst 700 speeltoestellen voor de stad Amsterdam. Al deze speelplaatsen zijn verzameld in het boek: Aldo van Eyck, de speelplaatsen en de stad.  Helaas zijn er nog maar weinig speelplekken overgebleven. 17 speelplaatsen zijn nog in tact. Deze toestellen konden tegen een stootje, want ze bestonden veelal uit constructies van metaal en beton. 

Het is in maart 2018 precies honderd jaar geleden dat Aldo van Eyck werd geboren en daarom besteed het van Eesteren museum aandacht aan deze bijzondere architect, met de tentoonstelling de Speelse stad.

Beeldentuin
Tegelijk met de expositie initieert het Van Eesteren Museum een beeldentuin langs de noordoever van de Sloterplas. Hierin is een fraai speeltoestel opgenomen, afkomstig uit een van de speeltuinen van Aldo van Eyck.

Fietstochten door Buitenveldert
Paul Lappia, kenner van het werk van Aldo van Eyck, verzorgt op zaterdag 7 april en 26 mei een fietstocht langs werken van Van Eyck in Buitenveldert. De ticketverkoop voor deze bijzondere tochten start binnenkort.

Schuin tegenover het van Eesteren paviljoen in de Jan Cupidohof is een volledig intact speelveld te bewonderen.

De expositie De Speelse Stad over de toestellen van Van Eyck is te zien van 16 maart tot 3 juni 2018.

Expositie Burgerweeshuis
Gelijktijdig met de expositie in het Van Eesteren Paviljoen is er in het Burgerweeshuis de expo Celine Condorelli te zien, waarin Van Eyck ook uitgebreid aan bod komt.