25. mrt, 2016

Sporticoon en markante Amsterdammer Johan Cruijff is niet meer

Een grote sportheld en vooral Amsterdammer is doodgegaan.

 

Hendrik Johannes Cruijff kwam ter wereld op 25 april 1947 in Amsterdam Oost. Hij groeide op in een wijk, die de bijnaam Betondorp kreeg, maar eigenlijk gebouwd werd als Tuindorp Watergraafsmeer, niet ver van Diemen af. Vanwege het gebrek aan bakstenen, werd er veel met beton gebouwd. De opzet van het tuindorp was echter om een groene wijk aan te leggen.

Was het daarom, dat Johan veel op straat was en daar naar hartenlust kon voetballen?

 

Op 10 jarige leeftijd wordt Johan lid van Ajax. De voetbalclub die zijn thuishaven had in het voetbalstadion de Meer. Op 17 jarige leeftijd, in 1964, debuteert Johan in de eerste officiële wedstrijd voor Ajax. De wedstrijd in Groningen wordt verloren met 1-3, maar Johan scoort de enige tegentreffer.

 

Daarna gaat het snel en behaalt Johan met Ajax grote sportieve successen en titels.

Johan komt in 1966 voor het eerst uit voor Oranje. Zijn rol in dat beginjaar is echter nog niet onomstreden. Zo wordt hij in 2e interland tegen Tsjecho-Slowakije het veld uitgestuurd. De reden is dat hij een scheidsrechter zou hebben geslagen en het gevolg is dat hij voor 8 maanden wordt geschorst.

 

Op clubniveau gaat het echter wel crescendo en weet hij mede Ajax in de Europa cup tegen Liverpool op de internationale kaart te zetten. Johan wordt in 1967 Nederlands voetballer van het jaar en topscorer. Daarna volgen titels voor Ajax op Europees niveau en de deelname van Oranje aan het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland in 1974. Oranje wordt daar 2e in een zinderende finale.

Inmiddels is Johan verhuisd in 1973 naar FC Barcelona waar hij zowel als speler als trainer grote successen weet te bereiken. De mens Cruijff weet echter ook de volksaard van de Catalaan aan te voelen en geeft hen mede door het succes van Barcelona in het Spanje van Dictator Franco een reden om trots te kunnen zijn als Catalaan.

Inmiddels is Spanje democratisch geworden, maar is de rivaliteit tussen Madrid en Barcelona nogal groot. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig weet Cruijff de nodige landstitels binnen te halen.

 

Zijn grootste succes op persoonlijk vlak boekt hij echter door in 1968 met Danny Coster te trouwen. Ze krijgen samen 3 kinderen, waarvan zoon Jordi later in de voetsporen van zijn vader treedt als voetballer. Johan, die zijn vader op jonge leeftijd verloren heeft, hecht daarom aan bepaalde normen en waarden en wil er op de belangrijke momenten van het leven zeker voor zijn kinderen zijn, zo heeft hij in tv-interviews vermeld.

 

De voetballer Johan is geniaal op het veld, vanwege zijn spelinzicht, zijn techniek en keuzemomenten, die hij in een split-seconde moet maken: wanneer speel je de bal af, hoe hard schiet je de bal om hem over de keeper heen te liften etc. Johan is op dit gebied spelbepalend geworden om het totaal voetbal te ontwikkelen, hetgeen in de voetbalwereld is nagevolgd.

Uniek is in deze tijd dat Johan, na Piet Keizer de 2e fullprof wordt, een speler die

genoeg salaris had om van te kunnen leven. Veel andere sporters in deze tijd waren nog amateurs of moesten een andere baan er naast hebben, om van te kunnen leven, zoals schaatsers bijvoorbeeld.

In zijn carrière profiteert Johan van zijn schoonvader Cor Coster, die ziet dat Johan een waarde vertegenwoordigt, omdat fans voor hem naar het stadion komen en gaat hij optreden als zaakwaarnemer. Dit is een revolutie in de voetbalwereld, waar vooral bestuurders het voor het zeggen hebben. Dit resulteert in een hoger salaris. Johan wordt steeds meer een voorman in het vechten voor de belangen van voetballers, zoals het verkrijgen van premies of het eerlijker delen hiervan. Financiële conflicten en andere conflicten met de KNVB en voetbalclubs waaronder Ajax markeren zijn loopbaan ook.

 

Johan wordt na zijn trainerschap vanaf 1996 voetbalanalist. Mart Smeets vertelde smakelijk, dat Johan altijd te laat kwam. Toch zijn veel mensen fan van hem, vanwege zijn onnavolgbare uitspraken en analyses. Wellicht dat fans wereldwijd zich herkennen in de mens die voetbal en maatschappelijke zaken probeert terug te brengen tot de essentie.

Als wij de bal hebben, kunnen zij (de tegenstander) hem niet hebben.

 

Johan ging zich na zijn voetbalcarrière ook inzetten, voor anderen om hen de gelegenheid te geven, zich te ontwikkelen op sport gebied en aanverwante zaken zoals marketing, coaching etc na hun actieve sportcarrière. Tevens zijn er wereldwijd sportprojecten gestart voor (gehandicapte) kinderen en jongeren en door de aanleg van moderne sportveldjes (trapvelden). Recentelijk bewijzen die hun meerwaarde voor vluchtelingen, die in Nederland terecht zijn gekomen en op deze wijze een afleiding hebben.

 

De gezondheid van Johan liep een ernstige knauw op, toen hij in 1991 een hartinfarct kreeg. De man rookte dan ook heel veel. Hij stopte met roken. In oktober 2015 werd er echter longkanker geconstateerd. Ondanks dat Johan positief was en dacht dat hij de ziekte de baas kon worden, is hij op 24 maart op 68 jarige leeftijd in Barcelona overleden.

 

De mythe is niet meer. Wereldwijd wordt er stilgestaan bij zijn dood. Fans leggen bloemen en andere memorabilia bij zijn standbeeld voor het Olympisch stadion te Amsterdam.

In het verleden kreeg hij al de titel van Europees voetballer van de 20e eeuw en eindigde hij als tweede achter Pelé, als beste voetballer van de wereld.

De grootste eer kan hem echter nog ten deel vallen, als een initiatief door Burgers wordt aangenomen door het bestuur van Ajax om de Amsterdam Arena om te dopen tot Johan Cruijff Arena. Een initiatief dat zelfs de steun heeft van het stadsbestuur, maar dat is logisch he.