10. apr, 2017

van tv kookkanaal tot bloggers

Het is anno 2017 niet eenvoudig meer om als "gewone consument" een keuze te maken tijdens het boodschappen doen. 

Volgens mij is een van de meest gestelde vragen in het gemiddelde huishouden, wat eten wij vandaag?  Een belangrijke en goede vraag, maar zovele monden en zovele smaken.  Waar moet je nu rekening mee houden als consument? 

Zijn het allemaal hypes of zijn veel zaken een hype? 

Bedrijven willen je verleiden, maar de informatie die gegeven wordt, is niet altijd correct. Of het is misleidend,  of suggereert een belangrijke bijdrage te leveren aan de verbetering van je gezondheid!  Of men is oprecht goed bezig, maar dan kost het product een godsvermogen, biologisch geteeld, zonder toegevoegde voedings en smaakstoffen. Goij besssen, zeewier, speltbrood etc. 

 Er is heel veel informatie, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Want wie leest al die etiketten? Of wordt je toch onbewust door een reclameboodschap beinvloedt?   

Een eenvoudige zoekopdracht online via google levert al gauw 50 Nederlandse foodblogs op. Ik tel dan niet eens de voorlichtingspaginas mee, zoals die van het voedingscentrum en van andere experts die je willen helpen.

 Voor inspiratie kan ik mijn recepten halen via gratis tijdschriften, die elk zichzelf respecterende supermarkt tegenwoordig verstrekt. Natuurlijk,  kan ik even kijken naar 24 hour kitchen als een old school tv kijker, maar zelfs voor de jongeren zijn er al talloze themazenders via youtube te bekijken. Van Grieks eten tot aan Jamie Oliver.  Nu doet zelfs Albert Heijn al een poging via de zender Appie today, ook de jongeren te bereiken.

'Variatie is het toverwoord', zegt blogger Marijke Berkenpas van blogplatform www.iamafoodie.nl.   Zij propageert bijvoorbeeld dat de consument meer groente- en fruit zou moeten eten.  Nu dat advies kan ik opvolgen, maar met 4 verschillende smaken thuis, is dat al niet eenvoudig.  De een lust geen tomaten, de ander krijgt het zuur van paprikas en bleekselderij en wordt niet goed bij de gedachte aan witlof.

Als ik dan toch uiteindelijk een aantal groenten en fruit heb weten te bemachtigen, die iedereen lust, sta ik voor de keuze, hoe ga ik het bereiden. Welke kooktechniek pas ik dan toe?

U hoort het al, het valt niet mee om iedereen tevreden te stellen. Ben ik dan toch toe aan deskundige begeleiding van een foodcoach? Of volg ik gewoon mijn gezonde verstand en antwoord ik op de vraag, wat eten wij vandaag: gewoon lekker, gevarieerd en vers. Smakelijk eten.