5. jun, 2017

Jubileumeditie internationale beeldententoonstelling

Kunst elitair, niet toegankelijk.  Sommige mensen zijn wellicht deze mening toegedaan. 

Dit gaat echter niet op voor de bezoekers aan de 5e editie van Artzuid. Deze internationale beeldententoonstelling is in de openbare ruimte opgesteld. De meeste kunstwerken zijn te bewonderen op de Apollolaan, de Minervalaan en rond de zuidas. De beelden zijn vrij toegankelijk te bezichtigen. Bij elk beeld staat een informatiebord met enige informatie over de maker en de achtergrond van het werk.

De samensteller van deze editie, is Rudi Fuchs.  De heer Fuchs is voormalig directeur van het stedelijk museum te Amsterdam. Volgens het persbericht is het volgende uitgangspunt genomen:

"De tentoonstelling sluit aan bij het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design en laat de invloed van De Stijl-beweging op de naoorlogse beeldhouwkunst zien met monumentale, abstracte sculpturen van Nederlandse kunstenaars, onder wie Jan Maaskant, André Volten, Gust Romijn, Auke de Vries, Joost Baljeu. Met deze abstracte ensembles wil Fuchs hernieuwde aandacht vragen voor een groep naoorlogse Nederlandse kunstenaars die belangrijke werken voor de openbare ruimte maakten."

Deelnemende Nederlandse kunstenaars: Joost Baljeu; Jan Maaskant; Gust Romijn; André Volten; Theo Niermeijer; Shinkichi Tajiri; Cornelius Rogge; Klaas Gubbels; Auke de Vries; Lon Pennock; Piet Killaars; Ewerdt Hilgemann; Jeroen Henneman; Atelier van Lieshout; Sjoerd Buisman; Piet Tuytel; Ruud Kuijer; Hans van de Bovenkamp; Leo Vroegindeweij; Esther Tielemans; Krijn de Koning; Michael Jacklin; Saskia Noor van Imhoff; David Jablonowski.

Deelnemende internationale kunstenaars: Cristóbal Gabarrón; Ryszard Winiarski; Arne Quinze; Miquel Barceló; Kurt Ryslavy.

Op Minervalaan 1 staat zoals elk jaar het bezoekerspaviljoen.  Hier kan men een routeplattegrond en de catalogus kopen. Er is gelegenheid om een drankje te drinken. Tevens biedt men van hieruit groeps tours aan door Plan zuid.Deze tours zijn natuurlijk wel tegen betaling. De deelnemer krijgt meer inzicht in de architectuurgeschiedenis van dit gebied aansluitend op het werk van H.P. Berlage en het 100 jaar oude plan zuid. Internationaal wordt deze stedelijke uitbreiding als een voorbeeld gezien.   

De expositie is nog te bewonderen tot 17 september 2017.