15. okt, 2016

Langst regerende vorst, koning Rama IX, Bhumibol Adulydadej overlijdt na langdurig ziekbed

Koning Bhumipol, volgde zijn broer op als koning, op 9 juni 1946. Daarmee startte een 70 jaar lange relatie tussen de koning en het Thaise volk.

Mijn eerste bezoek aan Thailand, bracht ik in 2007. Men zegt dat als je naar Azie wilt gaan reizen, dat je in Thailand moet starten. Het land van de glimlach heeft diepe indruk gemaakt. Zoals zoveel reizen naar een onbekende stemming, start je vaak in een hoofdstad. Wij startten ook in Bangkok.

Dankzij de Nederlander Co van Kessel, die in de jaren 80 naar Thailand was verhuisd, konden wij deelnemen aan een fietstocht door Bangkok. Aangezien een paar Thaise studentes als gids fungeerde, konden wij in een paar uur, al fietsend veel zien van Bangkok.

Wat opvalt is dat het portret van de koning op heel veel plaatsen te zien is. Vaak is de koning alleen afgebeeld, maar ook regelmatig samen met zijn vrouw Koningin Sirikit.

De gesprekken die wij konden voeren met de doorsnee Thai, bijvoorbeeld taxichauffeurs of mensen in hotels gingen vaak over de Koning. De bewondering was algemeen. Men was er van overtuigd dat de Koning veel goede dingen deed voor de Thai. In tegenstelling tot de vorsten uit het verleden, heeft d koning door de provincies gereisd en werd hij zichtbaar voor de gewone Thai, dat kan ook bijgedragen hebben tot zijn immense populariteit.

De laatste jaren was de Koning al ziek en trad hij nauwelijks meer in het openbaar op. De Thai maakte zich zorgen over het moment dat de Koning er niet meer zou zijn. Helaas is deze week dit moment gekomen en is de langst regerende vorst van de wereld, na 70 jaar op de troon gezeten te hebben, op zijn ziekbed overleden. De koning (1927-2016) is 88 jaar oud geworden.   

De Thai zijn in schok en in rouw.  Volgens de laatste berichten wordt de oud-premier Prem Tinsulanonda, tijdelijk regent, dat betekent de facto, dat er tijdelijk een koningloze peridoe ingaat. De Koning zou opgevolgd worden door de kroonprins Maha Vajiralongkorn, maar die geeft aan, dat hij voorlopig samen met de Thai wil rouwen.

Er is een periode van rouw van een jaar afgekondigd.  Waarschijnlijk wordt de koning volgend jaar gecremeerd. Dit betekent dat er in Thailand weinig feestelijkheden zullen zijn, het komend jaar. Het beroemde feest van Loi Kratong, het lichtjesfeest die in november wordt gehouden, staat op wellicht op losse schroeven. Indien men het door laat gaan, wordt het gebruik van vuurwerk vast verboden. Ik herinner mij, de keiharde knallen, die klonken, als je ergens rustig buiten op een terras zat te eten omdat straatjochies vuurwerk afstaken.   

Toeristen zullen zich ingetogen moeten gedragen en geen opmerkingen of discussies over het koningshuis moeten voeren. De straffen op majesteitschennis in Thailand zijn erg hoog.  

In het straatbeeld zullen waarschijnlijk veel mensen in het zwart gekleed zijn, als teken van rouw. Vlaggen hangen halfstok. Dit kon ik, afgelopen week al bij mijn lokale Thaise restaurant in Leiden constateren.  In Thailand, zal men luide muziek en openbare feestelijke vertoningen afgelasten, in ieder geval voor de komende 30 dagen. 

Ik kan het Thaise volk alleen maar sterkte wensen in deze moeilijke tijd voor hen.