21. nov, 2014

President Kennedy werd 100 jaar geleden in Boston geboren

Op 29 mei 2017 is het precies honderd jaar geleden dat de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy werd geboren in Boston.

Enige jaren geleden was ik met vriend Wimin Boston en had ik het geboortehuis van John Fitzgerald Kennedy kunnen bezoeken. De stad heeft echter een boeiende geschiedenis, dus eigenlijk kwamen wij dagen tekort om ook in de voetsporen van de kennedy's te treden.

 

Op zaterdag 22 november2017  is het 53 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy te Dallas werd vermoord tijdens een rijtoer door de stad.  Lee Harvey Oswald, een 24-jarige ex-marinier wordt verdacht van de aanslag en nog diezelfde dag gearresteerd. Tijdens het overbrengen van Oswald van het politiebureau naar de gevangenis, wordt hij in de kelder van het politiebureau door Jack Ruby (Rubenstein) met 1 kogelschot in zijn buik, dodelijk verwond. Hij sterft in hetzelfde Parklandziekenhuis, als de president, 2 dagen daarvoor. De opvolger van John F. Kennedy, zijn vice-president Lyndon B. Johnson benoemd op 29 november een commissie om de moord te onderzoeken. Deze commissie onder leiding van opperrechter Earl Warren concludeert in 1964 dat er geen complot was en dat Lee Harvey Oswald de enige dader is geweest. Motief onbekend! Case closed!

In de afgelopen halve eeuw blijft deze zaak en het wel en wee van de familie der Kennedy ’s de gemoederen bezig houden. Zelfs in Nederland maakt de dood van deze jonge president diepe indruk en worden allerlei straten en lanen en scholen naar hem vernoemd.

De persoon John Fitzgerald Kennedy is erg interessant voor Harrie Leijten, uit Wehl bij Doetinchem en hij legt vanaf de jaren tachtig zelfs een verzameling over hem aan. In het begin toen de verzameling nog te overzien was, werd deze op zolder tentoongesteld, maar de ruimte werd te klein en komt daarna in een aanbouw te staan.  De verzameling bestaat uit allerlei gedenkborden en 1300 boeken over JFK. Enkele weken gelden was er een kort item op tv, waarbij gemeld werd dat Harrie Leijten, zijn verzameling zou hebben aangeboden bij enkele Nederlandse musea. Voor zover ik kan achterhalen met geen succes, helaas is er in op internet niets van terug te vinden.  

In de Verenigde staten is er in ieder geval 1 museum gewijd aan de persoon Kennedy, namelijk het John F. Kennedy museum te Boston, de geboorteplaats van deze president. Tevens is het Texas schoolboekendepot in Dallas, tegenwordig ook een museum over de moord op JFK.  Tevens bestaat er een John F. Kennedy museum te Berlijn, dat vooral veel foto’s en een aantal voorwerpen toont.

Het Newseum te Washington heeft een reizende tentoonstelling, met de naam “Creating camelot; the Kennedy photography of James Lowe” (persoonlijk fotograaf JFK) in voorbereiding, die in het voorjaar 2015 in Philadelphia te bezichtigen valt.

Een jonge John F. Kennedy bezocht in 1937 Europa en deed hierbij ook Nederland aan.  Het Rijksmuseum met de Nachtwacht vond hij interessant, maar Den Haag vond hij saai. Zelfs Lee Harvey Oswald heeft Nederland bezocht, namelijk in 1962.  Oswald was in 1960 naar Rusland gegaan, omdat hij teleurgesteld zou zijn in zijn geboorteland. Hij trouwt daar met de Russische Marina Prusakova en besluit in juni 1962 naar Amerika terug te keren. Hij reist daarvoor per trein vanuit Moskou naar Nederland.  2 dagen lang verblijft hij in Rotterdam.  Hij haalt zijn reispapieren op op Meent 92 waar American express zat. Reispapieren voor de SS Maasdam waarmee hij naar de Verenigde Staten zal varen.  Interessant is het feit dat hij met 7 koffers Nederland binnenkwam, bij binnenkomst in de VS had hij er nog maar 2. Zo blijft de persoon Lee Harvey Oswald een raadsel.

Ook de moord op JFK blijft nog steeds mensen bezighouden en voor hen die er interesse in hebben, is er op zaterdag om 18.10 een documentaire op Discovery World  met als titel Did the mob kill JFK te bekijken? In 2017 zullen de laatste documenten door het Nationaal archief vrijgegeven worden, die wellicht nog wat nieuw licht kunnen werpen op deze zaak en een aantal tot nu toe onbeantwoorde vragen ophelderen, dat zal dan het gevolg zijn van een wet die in 1993 getekend werd door President Bill Clinton.  

Openbaarheid

 
De wet bepaalt verder dat de documenten volledig openbaar dienen te zijn (geen weggelakte passages dus). Niet later dan 25 jaar na instelling van de wet moet dit voor alle betrokken documenten gelden: d.w.z. dat op 26 oktober 2017 alle (overheids)documenten inzake de Kennedy-moord volledig openbaar dienen te zien.
Edoch: de president van de Verenigde Staten kan voor die tijd restricties of beperkingen opleggen aan dit geldende principe van openbaarheid.