23. nov, 2014

Didgeridoo or don't

Tring!  De deurbel gaat!  Niet bij mij, maar bij een vriend van mij.  Goedemiddag FED-EX, ik heb een pakket voor u.  Terwijl mijn vriend tekent voor ontvangst en het pakket wil aannemen, vraagt de postbesteller of hij een impertinente vraag mag stellen. Ja, dat doe je al, zegt mijn vriend. Maar ik ben in een goede bui, dus roept u maar. Ja, ik zie dat het pakket uit Australië komt en ik ben nieuwsgierig naar wat het nu is. Het is nogal langwerpig en best wel groot, toch zeker een meter lang. Ja, zegt mijn vriend, doe eens een gokje wat denk je dat het kan zijn.

Tsja, wat komt er zoal uit Australië, kangoeroes, boemerangs, koala’s, verder zou ik het eigenlijk niet weten. Wat weten we eigenlijk over Australië, behalve mooie stranden, af en toe bosbranden. Ja, vroeger had je de tv-serie Neighbours en Flying Doctors.  En ik heb laatst nog wat films gezien, “Crocodile Dundee” en Australia met Nicole Kidman en Hugh Jackman. Oh ja, mijn vriendin draagt van die Uggs. Laatst kochten we een lekker IJsje bij Australian homemade. Maar het kunnen moeilijk ijsjes of chocolaatjes zijn. Het kan ook geen opvouwbare Barbecue zijn, want dat bbqen doen Australiërs toch ook graag! Ja, dat klopt.

Nee, het is een muziekinstrument. Een muziekinstrument van de oorspronkelijke inwoners van Australië, in de volksmond wel Aboriginals genoemd, maar dat is net zo’n foute naam als Indianen. Er zijn namelijk honderden verschillende groepen/volkeren van oorspronkelijke bewoners, die allemaal hun eigen naam hebben. Wij noemen dit muziekinstrument een Didgeridoo of Didge. Maar dat is een Europese benaming, het komt van het geluid dat door de holle pijp wordt geproduceerd, indien de Aboriginals er opbliezen. Althans dat is een van de geluiden die je kunt horen, Did-zju-rrrie-doeh. 

Het instrument wordt alleen in het Noorden van Australië bespeeld en de mensen zelf noemen het afhankelijk van hun taal, een Yidaki, Yirdaki, Gurrmurr of Gindjunggang.  Een echte Didge, niet van plastic, want die kan je ook veelvuldig in souvenirwinkels kopen, is gemaakt van een holle boomstam of tak. Het is meestal een Eucalyptusboom, die door termieten is uitgehold. Na de afwerking van de tak, het moet wel de juiste lengte bezitten, kan eventueel de didge nog beschilderd worden, bijvoorbeeld met mooie beesten. Op het mondstuk wordt bijenwas geplaatst, hierdoor kun je als bespeler van het instrument, het mondstuk aanpassen aan jouw lipstand. Het instrument is nog niet zo oud als de Aboriginal-cultuur zelf, de schatting is nu zo’n 2000 jaar oud. Het is een prima communicatiemiddel, want de Aboriginals kunnen er verhalen over bijvoorbeeld de jacht mee verlevendigen. Ze kunnen bijvoorbeeld het geluid van hoppende Kangoeroes mee na bootsen.

Allemaal heel interessant, maar wat gaat u er nu mee doen?  Gewoon in de kamer zetten? Nee, ik ga er op leren spelen. Google maar eens, je zult het zien, er zijn overal in het land Didge jams en lessen. En een bekende speler is bijvoorbeeld David Hudson, kun je zo op Youtube vinden. Nou, fijne dag nog en succes met de buren. Ik hoop dat ze het kunnen waarderen, als u los gaat voor een jam-sessie.