3. feb, 2015

De Tijdtrap : een kijkje in de Rotterdamse bodem

In Rotterdam is vorig jaar door koningin Maxima de markthal geopend. Dit was op 1 oktober 2014. De markthal is een hal waar allerlei diverse kramen staan in de traditie van een markthal zoals ik ze eerder gezien heb in Pnom Penh (Cambodja), Sao Paulo (Brazilië) en Oaxaca (Mexico). De meerderheid van de stallen of kleinere winkels richten zich ogenschijnlijk op een publiek dat geen moeite heeft om geld te spenderen. Laat maar zeggen, dat ze smaak boven kostenbesparing kunnen laten prevaleren. Het betere segment van de foodmarkt wordt aangeboden, delicatessen zoals noten, wijnen en bijzondere vleessoorten.

Er zijn natuurlijk ook enkele horecagelegenheden. Hier kun je vanaf het terras op de 1e verdieping onder genot van een kopje koffie het winkelend publiek gadeslaan.  Of het concept een commercieel succes zal blijven (in het begin was het volgens een vriend erg druk) dat dient te toekomst uit te wijzen. De markthal staat echter op een bijzondere plek in Rotterdam, namelijk, vlakbij de Hoogstraat. Dit is de plek waar zich de resten bevinden van de dam in de Rotte, daar waar de stad Rotterdam ooit ontstond. Je kunt letterlijk een reis door de tijd maken via de tijdtrap. Daal via de roltrappen af naar level 3 (nee het is geen spelletje) en je komt in de onderste laag van de parkeergarage aan. Deze enorme parkeergelegenheid bestaat maar liefst uit 3 niveaus met een capaciteit van 1200 plaatsen.

Op een diepte van 15 meter onder het maaiveld begint de tijdreis. De makers van de tijdtrap hebben als doel een breed publiek de gelegenheid te geven om via een laagdrempelige manier kennis te nemen van hun eigen geschiedenis. De kennis over de stadsgeschiedenis is verkregen door oudheidkundig bodemonderzoek, zeg maar opgravingen.

Deze opgravingen zijn uitgevoerd door het Bureau Oudheidkundig onderzoek Rotterdam. in de begeleidende folder staat:  Op verdieping -4 is het thema de bewoning die aan de Middeleeuwse stad Rotterdam voorafging. Er zijn resten gevonden van ruim duizend jaar geleden, van de oude nederzetting Rotta. Ook geven de archeologen een kijkje in de keuken, hoe gingen ze te werk. Op verdieping -3 krijgt de bezoeker een indruk van hoe een laat-middeleeuws Rotterdam (1350-1550) er uit gezien heeft. De mensen woonden vooral in houten huizen en men toont voorwerpen uit de keuken, hoe kookte men en wat at men zoal. De link met eten lijkt me ook duidelijk, gezien het feit dat boven je hoofd een markthal is gevestigd, men trekt dit thema dan ook door naar verdieping -2 de periode 1550-1870. Er zijn ook informatiezuilen op elke verdieping geplaatst, die de mogelijkheid bieden om per voorwerp een korte uitleg te krijgen.

De tijdtrap heeft ook een brug naar de toekomst geslagen en de organisatie erachter gaat kijken of er evenementen in de vorm van lezingen, workshops, rondleidingen en culinaire zaken georganiseerd kunnen gaan worden. Hou dus de eigen website: www.detijdtrap.nl   in de gaten of ga naar de facebookpagina: https://www.facebook.com/detijdtrap?fref=ts. Ik hoop dat hierdoor de lezers nieuwsgierig zijn  geworden en mocht je een keer in Rotterdam zijn, ga dan een kijkje nemen. "Ja toch, niet dan".