11. feb, 2015

Van Krul naar App

Stel je zit tussen 2 banen in en je denkt na over wat je nog zou kunnen ontwikkelen op het gebied van bruikbare apps. Ik dacht aan de wc app, want wie wil er niet een overzicht van toiletten vinden als je in hoge nood verkeert in een vreemde stad. Enfin, eerst doe je wat verkennend marktonderzoek en dan blijkt dat er anno 2015 al eerder mensen op dit idee gekomen zijn. Dit behoeft je niet te verbazen, maar het is wel heel handig om te weten.

Wildplassen binnen de bebouwde kom is natuurlijk een optie, maar indien je wordt gepakt dan kost je dat 130 euro boete. Het schijnt dat buiten de bebouwde kom wildplassen niet altijd strafbaar is, maar dat is afhankelijk van de plaatselijke verordening. Een van de mensen die ik volg op Twitter, is Susan Dolan en zij meldt vandaag dat het in Engeland toegestaan is voor zwangere vrouwen om zich overal te ontlasten, zelfs in een politiehelm. Wat zouden de Nederlandse collega's hiervan denken? Enfin, als vrouw heb je het extra lastig, want voor mannen zijn er meestal nog wel wat voorzieningen gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de krul in Amsterdam. Niet alleen een mooi stuk straatmeubilair, maar ook erg praktisch. Deze is in 1880 door Publieke werken ontworpen en in 1914 0f 1916 gemoderniseerd. Tegenwoordig heb je ook de plaskruizen, handig. Trouwens een openbaar toilet red ook de nodige levens! Het schijnt dat de nodige wildplassers, namelijk degenen die in een dronken bui in de gracht plassen, hun evenwicht verliezen en verdrinken. Het gaat hier vaak om toeristen.

Iedereen die in Nederland toegang heeft tot een smart phone, kan nu de app Hogenood downloaden. De makers stellen dat je met deze app een openbaar of semiopenbaar toilet kan vinden en het maakt niet uit of je met de auto of met de fiets of te voet bent. De keuze van het toilet wordt bepaald door afstand, faciliteiten en de beoordeling van bezoekers. Je kunt nu iets te weten komen over de sfeer, de hygiëne en geur en toiletartikelen. Deel zelf je mening, zo wordt de app interactief en kan men nog beter op de hoge nood inspelen.  Je hebt in beperktere mate ook nog 2theloo, maar die zijn vooral in een paar grote steden en bij heel veel tankstations van Shell te vinden.  

De volgende prachtige zet zou zijn, indien de Nederlandse bewindvoerders in 2015 het VN-verdrag voor de rechten van gehandicapten zou ratificeren en tegelijkertijd daarmee nieuw beleid zou afdwingen m.b.t. aanpassen van gebouwen en vergroten van de toegankelijkheid. Ooit waren er in Nederland paralympics, namelijk in 1980 in Arnhem, er werden allerlei voorzieningen aangelegd voor de duur van de spelen en daarna werden deze weer afgebroken. Het zou fijn zijn als je als gehandicapte, of je nu in een rolstoel zit of niet, gewoon zelfstandig naar een wc kan. Dat zou toch een mooi streven zijn voor een land dat zich als rijk, modern en vooruitstrevend ziet. Toodeloo.